IJssel II

Halfhoogwater van Wijhe naar Kampen

We vertrekken uit Lelystad,lekker vroeg met mooi helder weer. Op weg naar Kampen om een retourauto neer te zetten. Het is lekker rustig zo op de zondag en we zijn er dan ook vlot. We zetten de auto bij de “D’Olde Zwarver” Een oude molen op de IJsseldijk. We kijken op de dijk even naar het verdwenen strand en komen tot de conclusie dat het net geen hoog water meer is. “Randjeswerk”.

Startplaats Wijhe

We rijden door naar het veer in Wijhe. Onder bij het veer is een parkeerplaats met nog net droge voeten. Er staat een privacybord met verboden toegang en artikel 461. Hmm Het is afgezet met een dik touw welke op de grond ligt. We kijken mekaar aan en besluiten toch maar te parkeren. Ik even op een drafje naar het veer en vraag de veerman of wij daar mogen staan omdat we met de kajak naar Kampen willen en later de auto ophalen. De goede man antwoord “Prima, het is toch laag water.” Ik zeg daarop “Net laag genoeg. Hoop dat het zo blijft”. Vast wel antwoord de man. We wensen mekaar een fijne dag en ik loop terug naar de auto.

We laden de kajaks af. Bekijken de draaikolkjes en het toch nog best snel stromende water en gaan te water. Erik is als eerste snel weg. Ik volg enkele minuten later. Potverdorie, wat is dat ding tippie roep ik naar Erik. Even wennen weer. Ik had mijn varende tank (Northshore Calypso) net verkocht en vroeg me op dat moment af of dit wel verstandig was geweest. Ik dacht “Ik moet niet omgaan”. Maar een kilometertje verder weer helemaal gewend aan mijn zelfbouw en kon ik weer genieten.

Erik opperde dat het naar zijn idee hier beneden op de IJssel misschien wel harder stroomde als bij Zutphen met hoog water. Er was geen beroepsvaart te zien. We voeren over het midden van de vaargeul en hadden er aardig de gang in.
Net boven Zwolle wilde ik graag even de boot uit voor wat brood en koffie te nuttigen. Bij Katerveer zagen we de sluisdeur van het Willemskanaal en een trailerhelling met een basaltstenen bank. Nou hier het gras maar op. Oeps basalt keien helling, net onder water. Met een beetje beleid er toch zonder schade uitgekomen. Even zitten en genietend om ons heen kijken.

We varen weer verder en krijgen spoedig de brug van Kampen al in zicht. “J….Mina. Ik geloof dat je gelijk hebt Erik. We gaan toch wel erg vlot.” Opper ik. Het was pas voor éénen. Zowaar kwam er dan toch ook nog een vrachtschip ons tegemoet. Even netjes aan de kant en verder geen hinder.
We varen Wilsum voorbij en zien de ingang van de Scheersluis die toegang geeft tot de Reeve in het vaarseizoen. We drijven een beetje rond met het idee dat we veel te vroeg en zijn. Nou dit klopt dus ook wel. Maar toch. De molen in zicht. Aanleggen,uitstappen,kajaks op auto. Nog even naar Wijhe om de auto te halen en zo beëindigen we dan deze mooie tocht.

Copyright © 2023 Kanovereniging Lelystad Alle rechten voorbehouden.